Bezpieczna żywność dla Metropolii Krakowskiej
-
28.04.2025 13:45
- Aktualizacja: 13:49 28.04.2025
Bezpieczeństwo żywnościowe to temat, który w dobie zmian klimatycznych, urbanizacji oraz globalnych wyzwań gospodarczych nabiera nowego znaczenia. Kraków, podążając za światowymi trendami, podejmuje konkretne działania na rzecz zrównoważonej polityki żywnościowej. Dołączenie do Paktu Mediolańskiego, inicjatywy Krakowskiego Biura Festiwalowego i Zarządu Zieleni Miejskiej oraz współpraca gmin Metropolii Krakowskiej to kroki, które mają zapewnić mieszkańcom regionu dostęp do zdrowej, lokalnej i pełnowartościowej żywności.
Bezpieczeństwo żywnościowe – czyli co?
Bezpieczeństwo żywnościowe to nie tylko zapewnienie dostępu do odpowiedniej ilości pożywienia, ale także dbałość o jego jakość, wartość odżywczą i dostępność ekonomiczną. To również systemowe podejście do produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, uwzględniające zrównoważone rolnictwo, niemarnowanie zasobów i wsparcie dla lokalnych producentów. Współczesne miasta, takie jak Kraków, mierzą się z wyzwaniami związanymi z uzależnieniem od dostaw żywności spoza regionu, co czyni je podatnymi na kryzysy gospodarcze i klimatyczne. Właśnie dlatego tak istotne jest wprowadzanie rozwiązań, które zwiększą samowystarczalność metropolii i jej mieszkańców.
Kraków w Pakcie Mediolańskim
Kraków dołączył do Paktu Mediolańskiego, który zrzesza 240 metropolii z 74 krajów dążących do budowy zrównoważonych systemów żywnościowych. Podpisanie porozumienia to nie tylko deklaracja, ale także konkretne działania, wśród których kluczowe są:
- opracowanie polityki żywnościowej miasta,
- wsparcie lokalnych rolników i modernizacja targowisk,
- redukcja marnotrawstwa żywności,
- promocja zdrowej diety wśród mieszkańców,
- zielone zamówienia publiczne w instytucjach miejskich.
Edukacja żywieniowa
Jednym z kluczowych elementów budowania świadomości społecznej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego są działania edukacyjne i wydarzenia kulturalne. KBF aktywnie angażuje się w tę tematykę poprzez projekty takie jak Apteka Designu, w ramach której organizowane są debaty, warsztaty i pokazy filmowe dotyczące przyszłości systemów żywnościowych. – Rolą kultury jest również opowiadanie o ważnych społecznie zjawiskach, aktualnych tematach i wyzwaniach. Wychodząc naprzeciw potrzebom odbiorców oswajamy, edukujemy, szukamy nowych rozwiązań i przypominamy o tym, co już wiemy. Wesoła z całym jej obecnym potencjałem powstającej dzielnicy kreatywnej jest dobrą przestrzenią do testowania rozwiązań dla mieszkańców naszego miasta – mówi Carolina Pietyra, dyrektorka Krakowskiego Biura Festiwalowego. – Dlatego zapraszamy różne grupy odbiorców do współtworzenia w ramach działań partycypacyjnych. W marcu w Aptece Designu odbył się 1. Ideaton Żywieniowy, którego uczestnicy stawili czoła wyzwaniom niedalekiej przyszłości. Celem takich działań jest zwiększenie świadomości zagrożeń oraz minimalizacja marnowania żywności, co przecież wpisuje się w bliską nam wszystkim politykę zrównoważonego rozwoju – dodaje.
Zazielenianie Krakowa – rola ZZM
Ogrody społeczne, przyszkolne ogródki warzywne i promowanie miejskiego ogrodnictwa to działania, które wpisują się w strategię Krakowa na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego. – To prawda, ale działania Zarządu Zieleni Miejskiej, które przygotowały drogę do podpisania Paktu Mediolańskiego to znacznie więcej. Od 3 lat realizujemy je pod szyldem projektu „Jadalny Kraków”. Ten projekt parasolowy skupiający w sobie takie działania jak „Ogród z klasą”, „Szkoła Miejskich Ogrodników” czy „Krakowskie Ogrody Społeczne” wychodzi poza kwestie rolnictwa miejskiego. Jego celem jest edukowanie na temat zrównoważonych systemów żywnościowych i naszej, mieszkańców w nich roli – mówi Katarzyna Przyjemska-Grzesik, Kierownik Zespołu, ZZM w Krakowie. – Poruszamy więc kwestie marnowania żywności, diety i relacji z żywnością, krótkich łańcuchów dostaw, zmian klimatu i wiele innych – dodaje. Zarząd Zieleni Miejskiej we współpracy z KBF organizuje m.in. wydarzenie Jadalny Kraków Fest, podczas którego mieszkańcy mogą dowiedzieć się, jak uprawiać rośliny jadalne w mieście.
WYDARZENIE:
17 maja na łące na Wesołej odbędzie się kolejna edycja festiwalu „Jadalny Kraków FEST”, którego tematem przewodnim będzie „lokalność” w różnych jej wymiarach – od lokalnych zasobów ukrytych w jadalnym krajobrazie miasta po lokalne targowiska. To święto pełne jedzenia, radości, wspólnej celebracji, ciekawych warsztatów i niespodzianek. Nie zabraknie też lokalnych producentów, którzy swoimi produktami będą kusić uczestników pikniku.
Metropolia na rzecz lokalnej żywności
Gminy należące do Metropolii Krakowskiej odgrywają kluczową rolę w promowaniu lokalnego rolnictwa i wsparciu dla małych gospodarstw. We wrześniu 2024 roku współorganizowały Wesołe Święto Plonów, które stało się miejscem spotkań rolników, producentów i mieszkańców.
CIEKAWOSTKA: Czy wiecie, że Kraków to największa rolnicza gmina w Małopolsce, a gmina Igołomia Wawrzeńczyce nazywana jest Warzywnym Zagłębiem Małopolski?
6 marca odbyła się konferencja poświęcona zrównoważonym systemom żywnościowym, podczas której decydenci i eksperci dyskutowali o przyszłości lokalnej polityki żywieniowej. Podczas wydarzenia przedstawiciele gmin Metropolii Krakowskiej podpisali deklarację współpracy, w której zainicjowali działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego mieszkańców Metropolii Krakowskiej. Dokument podkreśla m.in. potrzebę wzmocnienia lokalnych systemów żywnościowych, wsparcia zrównoważonej produkcji i konsumpcji, a także przeciwdziałania marnotrawstwu żywności oraz degradacji środowiska. Relacja z wydarzenia: www.metropoliakrakowska.pl.
Wspólna przyszłość – co dalej?
Bezpieczeństwo żywnościowe to temat, który wymaga zaangażowania wielu podmiotów samorządu, mieszkańców, organizacji pozarządowych i przedsiębiorców. Dzięki współpracy w ramach Metropolii Krakowskiej możliwe jest wdrażanie rozwiązań, które zwiększą dostęp do zdrowej żywności i zminimalizują ryzyko jej niedoborów w przyszłości.
Czy Metropolia Krakowska stanie się samowystarczalna w zakresie żywności? To wyzwanie, ale podjęte już działania pokazują, że jest to możliwe. Kluczowe będą kolejne inicjatywy edukacyjne, rozwój miejskiego rolnictwa i wsparcie dla lokalnych producentów wszystko po to, by mieszkańcy mogli cieszyć się zdrową żywnością na co dzień.
Wybrane dla Ciebie
Aktualności stowarzyszenia