Metropolia Krakowska

Foodsharing i odpowiedzialność społeczna w okresie świątecznym

  • 28.12.2023 09:09
  • Aktualizacja: 09:20 28.12.2023

Co roku w Polsce wyrzuca się niemal 5 mln ton żywności, a ponad połowa trafia do śmieci w naszych domach. W dobie problemu niedożywienia i dostępności czystej wody w wielu częściach świata, niezbędne jest uświadomienie sobie, że aby coś zmienić na naszej planecie, należy zacząć od niewielkich zmian we własnym życiu. Bycie ekologicznym i odpowiedzialnym społecznie mają ze sobą wiele wspólnego - kluczowe są bowiem codzienne wybory oraz wprowadzanie zmian w swoim życiu.

Ekologiczne podejście do życia jest ściśle związane z filozofią zero waste, której celem jest ograniczenie wytwarzania odpadów i marnotrawienia zasobów. Według koncepcji zero waste należy dążyć do tego, by każdy zasób mógł być ponownie wykorzystany, zamiast lądować w koszu. Niestety zdarza się, że po rodzinnym spotkaniu zostaje zbyt dużo jedzenia lub po prostu zakupione produkty nie trafiły w nasz smak. Zamiast wyrzucać wciąż dobre jedzenie, możemy przekazać je innym. Do tego właśnie służą jadłodzielnie, a okres Świąt Bożego Narodzenia jest doskonałym momentem, aby wprowadzić zmiany do swojego życia oraz podjąć działania odpowiedzialne społecznie.

Jednym z przykładów skutecznych działań tym zakresie są lodówki społeczne, które funkcjonują na terenie całej Polski. W 2021 roku w Krakowie uruchomiono 3 „Lodówki pełne dobra”, które dostępne są 24h/7 dni w tygodniu.

Przy ośrodkach wsparcia funkcjonujących w ramach Miejskiego Dziennego Domu Pomocy Społecznej, zostały uruchomione lodówki spożywcze, które służą jako punkty nieodpłatnej dystrybucji produktów spożywczych. Żywność pozostawiana w lodówkach jest przeznaczona dla osób najbardziej potrzebujących wsparcia w tej formie. Poprzez tego typu działania Kraków propaguje również ideę „foodsharingu”, zgodnie z którą mieszkańcy miasta nie marnują żywności, ale mają możliwość podzielenia się jedzeniem z potrzebującymi.

Lodówki społeczne funkcjonują w poniższych lokalizacjach:

  • ul. Sas–Zubrzyckiego 10
  • ul. Sudolska 7a
  • os. Szkolne 20

W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach obowiązuje podstawowa zasada - dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać.

W lodówce dozwolone jest pozostawianie warzyw, owoców, ciast, opakowanego pieczywa, przetworów, a nawet słoików z zupą. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać - w szczególności należy wskazać z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie powinno zostawiać się natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.

Wyrzucanie jedzenia to nie tylko marnowanie pieniędzy, ale także cennych zasobów planety, dlatego zachęcamy do korzystania z lodówek społecznych od święta i na co dzień!  

Kategorie:

  • Nasze gminy
  • Usługi społeczne